KUCHNIA

Rozkosz dla podniebienia – owsianka o poranku.

Po tłustym Czwartku i pewnie jeszcze nieco tłustym Piątku nadchodzi Sobota, a wraz z nią w wielu domach odrobina więcej luzu. Zatem zacznijmy ten weekend zdrowiej niż ostatnie dwa dni!

Owsianka, która jakiś czas temu skradła moje serce, nie jest niczym szczególnym. Być może wiele z Was przygotowuje ją dokładnie tak samo. Jednak dostaje dużo o nią zapytań, dlatego postanowiłam poświecić jej ten wpis. Kluczową rolę w jej smaku odgrywają dwa dodatki, które nadają jej tego wyjątkowego smaku. Jest ona na tyle pyszna i tak bardzo trafia w moje gusta, że marzę już o niej kładąc się spać 🙂
Uwieeeelbiam śniadania na słodko i zachęcić mnie do śniadań białkowo/tłuszczowych byłoby naprawdę ciężko…
Ok, wiem… Czas goni, dziecko płacze, a kiszki marsza grają – dawaj więc kobieto listę potrzebnych składników i przepis. I know, I know.
Zatem do dzieła.
OWSIANKA Z POMARAŃCZĄ I MASŁEM Z ORZECHÓW LASKOWYCH

Potrzebujemy:
*Płatki owsiane (my używamy bezgultenowych)
1-2 łyżki wiórek kokosowych (ja bardzo lubię kokos i zawsze daje dwie)
**Mleko kokosowe/ew. woda lub jeśli tolerujecie mleko korwie
1 kopiasta łyżeczka masła z orzechów laskowych (możecie użyć innego, jeśli akurat takiego nie macie)
Szczypta cynamonu
1 szt. pomarańczy
Mus kokosowy
Gorzka czekolada
*ilość płatków owsianych tak naprawdę daje „na oko” mniej więcej tyle ile zjem, biorąc pod uwagę jednak to, że nieco pęcznieją (myślę, że tak około pół szklanki na osobę)
**ilość mleka/ wody tak by przykryła ona płatki około 1.5 szklanki (możemy dać pół na pół wody/mleka)
Przygotowanie:
Płatki wrzucamy do garnuszka i zalewamy mlekiem, dodajemy wiórki kokosowe, cynamon, sok z połowy pomarańczy i zagotowujemy. Podczas gdy płatki wchłoną nieco wody, dodajemy łyżkę masła orzechowego i mieszkamy do połączenia się wszystkiego razem. Przekładamy do miseczki i dekorujemy pokrojoną w kosteczkę pomarańczą, dodajemy nieco pokruszonego musu kokosowego i kostki gorzkiej czekolady. Opcjonalnie na górę daję jeszcze ulubione orzechy i nieco masła orzechowego.
Tyle… Sam jest boski, ja uwielbiam!
Moje dwa must have do tej owsianki to masło orzechowe (tutaj) i mus kokosowy (tutaj) oba są ze sklepu Ani Lewandowskiej. Zapewne mus czy masło znajdzie jeszcze gdzieś indziej, jednak ja te mam sprawdzone i od dłuższego czasu notorycznie je kupuję.

To co, kto robi taką owsiankę na śniadanie?
Smacznego!
Całusy.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply