KUCHNIA

Nadmorski przysmak – bezglutenowe gofry.

Zastanawiacie się pewnie co mają wspólnego  gofry z morzem? Otóż dla mnie gofry to nieodłączny element wakacji nad polskim morzem, punkt obowiązkowy. Niegdyś obficie pokryty bitą śmietaną, dżemem i polewa czekoladową, z ogromną górą owoców. Niczym bomba kaloryczna, ale możecie być o mnie spokojni- radziłam sobie z nią wyśmienicie! 🙂

Dzisiejszy wpis został stworzony nieco na gorąco, ponieważ na Instagramie dostałam sporo pytań odnośnie samych gofrów jak i sprzętu na którym je przygotowuję.

Zatem nie przedłużając, przechodzę od razu do konkretów.

BEZGLUTENOWE GOFRY (ok. 11 szt.)

Potrzebujemy:
100 gram mąki gryczanej
100 gram mąki ryżowej
100 gram mąki ziemniaczanej
4 jajka
100gram masła (użyłam ghee)
500ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru kokosowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej laski wanilii (możecie użyć wyłuskanych ziarenek z jednej laski wanilii)
Szczypta soli

Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, cukier,cynamon,wanilia i kurkuma).
Dodajemy mleko i masło (Ghee- jeśli ma konsystencje płynną lub chociaż półpłynną. Jeśli zwykle masło lub masło ghee, ale w stałej konsystencji musimy je rozpuścić). Następnie dodajemy żółtka i wszystko razem mieszamy (najlepiej na niskich obrotach mikserem). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty. Mieszamy aż wszystko się połączy (ja zawsze włączam jeszcze na chwile najmniejsze obroty w mikserze). Ciasto wylewamy kielnią na rozgrzaną tafle gofrownicy. Czas smażenia jest zależny od mocy gofrownicy, u mnie jest to około 2 minuty.

*pierwszy często mi się nieco przykleja, ale pozostałe wychodzą już idealnie.

 

Chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie. Moje dzieci je uwielbiają!

Dzięki przyprawą jakie dodaje mają dodatkowe walory zdrowotne, więc za to daje im dodatkowego plusa.

Gofrownica – nie mam porównania z innymi, ponieważ nigdy innej nie miałam. Tą poleciła mi koleżanka i faktycznie spisuje się świetnie. Tutaj zostawiam Wam linka do mojego modelu, gofrownica firmy dezel. Jedyny jej minus to cena. Jeśli polecacie inne równie dobre, piszcie w komentarzach, może ktoś skorzysta.

Ps. Krem, który wypuściła ostatnio na rynek Super Krówka, jest obłędny. W dodatku bezglutenowy i bez laktozy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam. Na taki „cheatday” jak znalazł 🙂

Smacznego!
Buziaki.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply